Naturentuin: Ecologische belevingstuin achter Klooster Nieuwkerk
Hieronder een verslag van het eerste seizoen en ontstaansproces van de Naturentuin vanaf november 2011 tot november 2012. Ga helemaal naar beneden voor het begin.
De aanleg van het rolstoelpad en de vijver is mede mogelijk gemaakt door de Reconstructiecommissie Kempenland met subsidie van de Provincie Noord Brabant en sponsoring door van Helvoirt Groenprojecten.
Bericht 21 oktober Ook nu nog in oktober is de tuin prachtig en vol bloemen en op warme dagen veel bijen, vlinders en grote libellen. De vogels zijn weer gaan zingen en laten zich meer zien. Hoewel het verval overal inzet is het prachtig, de frisse vochtige ochtenden, kleurend blad en vele vormen zaaddozen. Kijk hoe mooi de tuin is en bedenk dat we volgende week een jaar geleden begonnen op een groen woest weiland. Wij als werkers maar ook de nu zo’n 1300 bezoekers zijn er erg gelukkig mee!
Bericht 22 augustus Steeds weer een feest, met verrassingen, gedurende de seizoenen die zich ontwikkelen. Elke week een paar keer de koninginnepage, en eitjes en rupsen! Maar ook citroenvlinder, landkaartje, oranjetipje en nu veel atalanta’s. Joekels van pompoenen maar voor de rest weinig oogst in de moestuin (het is er ook eigenlijk te druk voor geweest) Vooral ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, zo mooi en stil. En de bijenbloemenrand: prachtig en heel divers. Kom maar kijken!
Bericht 15 juli Het is een heel groeizame zomer! Op dit moment zijn we bijna rond zodat het onkruid niet meer in het zaad komt. Ondertussen ziet alles er weelderig uit, steeds weer nieuwe ontdekkingen: een prachtige bijenberg, papavers bij de ingang, de eenjarige bijenbloemen beginnen nu te bloeien, de pompoenen doen het prima in hun afgedekte stuk met kweekgras. De minder leuke verrassingen: een coloradokever en véél woelmuizen die aardbeien roven. Maar ook weer mooie aanwinsten: een kouwe bak (die nu gebruikt wordt voor het drogen van kruiden) en een pergola. Zie de foto’s ...
Bericht 29 mei Na een aantal warme dagen is de tuin mooi groen. De planten doen het goed en zo ook het onkruid. Maar wel genieten! Zelfs een wielewaal gehoord en veel libellen boven de vijver. De open tuinmiddagen lopen goed en mensen kijken met plezier rond en komen terug. Ook de 3e werkdag was succesvol (met dank aan de harde werkers), veel gewied, geschoffeld, er is aan het tomatenkasje gewerkt en voorbereidingen getroffen voor het zaaien.
Bericht 6 mei In deze drukke zaai en plantweken gewoon wat foto’s van hoe de tuin groeit, het is een feest! Ook de enthousiaste reacties van o.a. de 320 bezoekers van de opening. Ik merk dat het mensen echt in actie brengt, een van de belangrijkste doelen. Klik hier voor informatie over het openingsweekend.
Bericht 31 maart Het voorjaar is echt begonnen. Na al die warme dagen piepten overal het kweekgras weer uit ”schone” veldjes. Maar ook zie je narcissen, longkruid en krokussen vol hommels en bijen. En in de potten uit de volkstuin: vergeet-me-nieten en één tulp. De tuin krijgt steeds meer vorm. Mario en Wil B. zijn op de 2e werkdag aan de vijverrand begonnen, Marga en Wil hebben weer een stuk plantklaar gemaakt, Rob en Marian zetten de aardbeienplanten erin. Ondertussen heeft mijn vader een mooie picknicktafel, bankje en publicatieborden gemaakt. Corné heeft deze week met de machine veel geplagd en gefreesd en daarmee maakte ik weer plaggenmuurtjes. De bessenkooi is af en aangeplant en aan de kruidentuin is begonnen. Mochten er nog mensen zijn die een paar uur willen kruien ... er ligt nog een berg oude mest in de weg voor de opening op 20 april, laat van je horen! In het openingsweekend zal er veel te zien zijn in de tuin want dan is een groot deel aangeplant en zijn de belangrijkste onderdelen neergezet. Een tuin groeit voortdurend dus de bezoekers zien een belangrijk moment: de start van het groeiseizoen. Het zal mooi zijn deze tuin door de jaren heen te volgen. Dus ... van harte welkom op 21-22 april!
Bericht 11 maart Hoog tijd voor een update. Na een week griep en 3 weken bevroren grond zijn we weer volop aan de gang, het voorjaar staat te springen. Hieronder eens wat foto’s van al die fijne helpende handen. Behalve dat er samen heel veel werk verzet wordt, is het gezellig en stimulerend, een meerwaarde voor een tuin als deze samen wordt opgebouwd. Vrijwillgers Jan, Maurice, Wilma en Francis komen elke (of om de) week een dagdeel helpen. En op de eerste werkdag van 10 maart waren er Martien, Marga en Wil, Ronny en Tony, Wil en Piet die sjouwden met tegels, grond, haksel. En Mario heeft de afgelopen weken een prachtige bessenkooi gebouwd. Zie hieronder de tuinwerkers.
Bericht 13 februari De laatste 2 weken met strenge vorst konden we weinig doen in de tuin. Het was er wel prachtig en heel bijzonder, zo wit, zo stil. Thuis wat voorwerk kunnen doen: tweedehands kruiwagens gekocht en op zoek naar een kas. Maar het zal fijn zijn weer aan de gang te kunnen, gelukkig begint het vandaag te dooien.
Bericht 19 januari Fase 2 zal vooral de ontginning en aanleg zijn. In de rustige januari maanden is er toch weer veel gebeurd. De ruime bessenkooi verrijst en wordt heel mooi. Langs de tuin zijn door de landgoedeigenaar de populieren gekapt en ik ben blij met het extra licht, vooral avondzon. Er zijn houtsnippers gebracht voor op de paden en we zijn begonnen met de eerste onkruidbestrijding: meeste wortels eruit, afdekken met karton of worteldoek en een laag houtsnippers. Maar ook zijn de bollen geplant in de ”voortuin” en is het eerst bedje aangeplant met vroege voorjaarsbloeiers. Het gaat fijn en snel, het weer werkt ook geweldig mee.
Bericht 18 december Na 7 intensieve weken gaan we de laatste week in van fase 1 van de aanleg van de Naturentuin. Deze 2 weken was er voor het eerst (veel) regen. Ondertussen zijn de schuilplaatsen op de volkstuin afgebroken en zijn er nog meer planten overgehuisd. Maar vooral is de schitterende brug nu af, het water staat al tot aan de onderkant. En is de afwerklaag (Stabilizer) van het rolstoelpad gelegd, heel mooi. Een natuurlijk pad wat onder invloed van het weer door de maanden heen nog zal stabiliseren.
Bericht 4 december Al 5 weken aan de gang met geweldig weer en veel goeie hulp, met dank aan Mario, Corné, Michiel en Ruud. De volkstuin is bijna leeg, wel een kaalslag maar het is fijn in Nieuwkerk met mijn eigen planten te beginnen. De vijver is vol en de fruitbomen staan al in de grond. Voor ieder die zich afvroeg hoe je een tuin inpakt daarvan ook een foto: veel werk maar de moeite waard.
Bericht 20 november De derde week en wéér prachtig weer, wat een geluk. Het proces gaat razendsnel, amper bij te benen. Ondertussen inpakken en afscheid nemen in mijn geliefde volkstuin, ik voel me met 2 tuinen toch tuinloos omdat het overal op z’n kop staat. Maar een goede basis in Nieuwkerk wordt weer gelegd, daar maak ik mijn nieuwe tuin. Deze week gebroken puin op het pad, de afwerklaag komt begin december.
Bericht 13 november Deze tweede week was er een echte metamorfose van stille groene plek naar een tuin waarvan je handen gaan jeuken. Rens, Johan en Rik van Van Helvoirt Groenprojecten BV (ook sponsor van de vijvermaterialen!) kwamen met machines en verzetten hele bergen in goed overleg. Dat is een geweldige sprong vooruit en de lijnen van de Naturentuin worden duidelijk. Onverwacht leuk voor de bezoekers van de eerste open middag. Zie hieronder wat foto’s.
Bericht 6 november
Deze eerste week is er hard gewerkt met prachtig herfstweer. Veel hulp gekregen van Michiel en Corné die zwaar werk deden: onder de kap alle hout en tegels opgeslagen, het houten hekwerk verplaatst, de cirkel van gaas en de frambozenpalen weggehaald. Er komt veel meer ruimte en ik krijg meer zicht op de toekomstige indeling. Al wat meters ontgonnen, bessenstruiken verplant en brandnetels weggehaald. Volgende week waarschijnlijk aanleg rolstoelpad. Zaterdagmiddag 12 november 13.00-16.30 uur: open middag voor de eerste nieuwsgierigen.
Bericht 12 oktober 2011
Op 2000 m2 begin ik met het aanleggen van een tuin waar je de natuur ervaart en beseft hoe je ermee kunt samenwerken op je eigen stukje grond. Het doel is informatie te geven over biotopen en werkwijze. Bijvoorbeeld door middel van openstelling, rondleidingen en werkdagen, seizoensweken, rolstoel- en blote voetenpad, cursussen, kinderspeurtocht en –activiteiten, natuurexcursies, tuinproductenontwikkeling en een theetuin. Dit is de eerste schets, een rolstoelpad aanleggen wordt zowat het eerste werk.
Mijn activiteiten lijken prima te passen bij die van het klooster waar activiteiten rond bewustzijnsontwikkeling en bezinning worden georganiseerd. Hier kan een vruchtbare samenwerking vanuit zelfstandigheid ontstaan.
Het is nu nog een deel grasland en een braakliggend deel moestuin met vooral veel onkruid. En nog wat oude mestplaatsen met een overvloed aan brandnetels. Zie hieronder de foto’s. Maar ook veel prachtige oude bomen in de tuin en rondom en een paar fruitbomen. Mogelijkheden volop dus! Op dit moment ben ik bezig mijn volkstuin “in te pakken”, mijn planten zijn heel blij dat ze meer licht en lucht gaan krijgen!
In november hou ik een open middag, de preciese datum volgt hier nog. Kom gerust eens kijken! Tot ziens.
De aanleg van het rolstoelpad en de vijver is mede mogelijk gemaakt door de Reconstructiecommissie Kempenland met subsidie van de Provincie Noord Brabant en sponsoring door van Helvoirt Groenprojecten.