Hierbij een paar recepten van producten die te proeven waren tijdens de wandeling in het eetbare landschap.
Vlierbloesemsiroop
Nodig: 20 bloemschermen (fris, open, vol), 1 liter water, ½ kilo suiker, 1½ citroen
Werkwijze: Suiker in water opkoken tot het vloeibaar is. Wanneer het iets afgekoeld is, de bloemen erbij doen en afdekken. In totaal 3 dagen laten staan, af en toe roeren. Alles door een vergiet met doek gieten (let op: de doek verkleurt) en het citroensap met het vocht mengen. Het mengsel opnieuw opkoken en in flessen doen.
Dit moeten flessen zijn met metalen schroefdeksel (bijv. tomatenketchup, bouillon). Flessen eerst goed ontsmetten in heet sodawater en naspoelen. Je vult ze zo vol mogelijk. Stevig de schroefdeksel erop draaien en op z’n kop af laten koelen.
Eventueel kun je ook jampotjes gebruiken maar door de brede hals heb je nog eerder kans op bacteriën.
Gebruik: Meng de siroop naar smaak met water, thee, witte wijn of spa rood.
Lijsterbesjam
Nodig: 2 liter lijsterbessap en pulp, 1kilo suiker, 1½ zakje Marmello 2, 1 citroensap
Werkwijze: Lijsterbessen (wel rijp, niet melig) rissen en onder water zetten. Koken tot ze zacht zijn. Door de roerzeef wrijven, pulp en sap blijven over. Dit terug in de pan met citroensap en suiker. Proeven en toevoegen tot smaak goed is. Dan Marmello erbij en 1 minuut borrelend doorkoken. Dan heet in de potjes (zie hierboven), een kwartier op zijn kop laten staan en dan omkeren.
Gebruik: op brood e.d. en wanneer wat dunner gemaakt, ook lekker bij vlees.
Brandnetelsoep
Nodig: 50 brandneteltoppen (jonge toppen met ca. 3 cm steel van een schone plek),eventueel 5 zuringbladeren, 1 liter water, middelgrote aardappel, kleine ui, eetlepel maggiblad, peper en zout, eventueel bloem, crème fraiche.
Werkwijze: Het blad met het water koken en fijnmalen. Aardappelblokjes en ui bakken en ook fijnmalen. Alles bij elkaar doen en op smaak en dikte brengen.