Terugblik 2011 en nieuwjaarswens 2012

In 2011 waren er
- zo’n 120 cursisten Ecologisch tuinieren (basiscursus, compost-, kruiden- en bloemenavond)
- in 9 Natuur-er-vaartochten met de Tilia ongeveer 160 mensen die genoten van de natuur op en rond het water en al wat je daarvan kunt ’proeven’
- 3 biodiverse activiteiten in mei en juni: de fietstocht door Moerenburg en omgeving met leuke rustpunten, de goedbezochte open dag op mijn volkstuin en de sfeervolle maar regenachtige Praktijkdag Ecologisch tuinieren bij de oorspronkelijke tuinderij Ut Rooie Bietje  
- het eerste heftige doorstartjaar van Kindertuin Het Beloofde Land waar meer dan 40 kinderen kennismaakte met de dieren en de planten van een ecologische tuin. De aanleg, opening, een tuinfeest, boottocht, soepmiddag en zo’n 40 tuinmiddagen waarin enthousiast getuinierd werd. De buurt werd enthousiast en raakte betrokken.
- zo’n 500 kinderen kwamen naar Kunstland in Moerenburg. Na een Natuurontdektocht maakten de kinderen samen met 3 kunstenaars Landart!
- 2 tuinen in aanleg waar ik het ecologische tuinontwerp voor maakte, leuk om te doen.
- en de klapper kwam in november, in de mooie natuur van landgoed Nieuwkerk kan ik een langgekoesterde wens realiseren: een Naturentuin waar ieder die wil inspiratie en kennis kan opdoen over ecologisch tuinieren maar ook de natuur en de natuurlijke tuin kan beleven in al zijn facetten. De stilte daar laat je tot jezelf komen.

Daarom aan ieder mijn wens voor 2012:
Wees kalm temidden van het lawaai en de haast en bedenk welke vrede er in stilte kan heersen … (Desiderata)
 
Tot ziens in de Naturentuin in Nieuwkerk.