Kunstland in Moerenburg: pure natuurbeleving

Kinderen van de basisschool gaan samen met een kunstenaar en een natuurdocent aan de slag op bijzondere plekken in het Brabantse landschap. Zij maken daar kunst met natuurlijke materialen met de natuur als inspiratiebron, een project van Stichting EnterArt en CiST, Tilburg.
Van 12 tot 23 september is er een Kunstland rondom het ecologische knooppunt aan de Kommerstraat in landschapspark Moerenburg. In groepen komen ruim 500 kinderen van 6 basisscholen naar dit vroegere beekdal. Anneke Scholte van Naturen neemt de groep mee op een tocht door een natuurlijk deel van het gebied op zoek naar diersporen. Hoe kun je zien dat er een dier geweest is, zie je sporen van hoe ze wonen of eten? Kruip zelf eens weg achter een pol gras of onder een struik en voel je een dier wat hier leeft. Deze ontdekkingen kunnen een inspiratiebron zijn voor het volgende deel. Hjalmar van den Akker en Sanne Geboers van BIKcollectief en Daphne Snellaars van Kinderkunstklas dagen de kinderen uit om met de aanwezige natuurlijke elementen “landkunst” te maken. De kinderen fantaseren over dieren die hier vroeger geleefd hebben. Welke sporen lieten ze achter? Als je door het landschap liep, wat zag je dan? Met het materiaal wat ze op het land vinden gaan de kinderen heuse landkunstwerken maken. Deze kunstwerken blijven staan zodat ze door de tijd vergaan. Foto’s van de verschillende projectfasen worden later tentoongesteld.
Het doel is dat kinderen stilstaan bij natuur, kunst en hun eigen gedrag en dat fantasie en interesse in natuur en kunst geprikkeld worden. Maar natuurlijk zal het ook leuk zijn om als wandelaar in Moerenburg eens een kijkje te nemen. Wie weet welk sporen u ontdekt!
Meer informatie en foto’s tijdens de projectweken op deze site bij Stadsnatuur actueel.